Rakj el gyümölcsöt

Befőttek:

Hidegen:

 A meggyet kimagozom és összekeverem cukorral. Amikor a cukor feloldódott tiszta üvegbe teszem, tetejére kishegynyi tartósítószer.(Nátrium- Benzoát vagy Szalicil)

Arány:  1 kg meggy, ½ kg cukor

              A cukor lehet több ha a meggy savanyú (+10 dkg)

Hidegen és Gőzölve

  Körte, őszibarack a gyümölcs kemény és egészséges legyen. Meghámozom és citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon míg megpucolom. (2 l vízbe 1 lapos evőkanál citromsav vagy 5 szem citrompótló.)

Tiszta üvegekbe rétegezve teszem. Gyümölcsre rá 2-3 evőkanál cukor stb. Aztán mokkás kanál tartósítószer, majd feltöltöm vízzel.

Gőz: Egy nagy lapos lábast kibélelek egy nem használt törülgetővel vagy ami van. Beleteszem az üvegeket, betakarom az anyaggal és felöntöm annyi vízzel a lábost, hogy az üvegeket félig lepje el. Amikor a víz forr 30-40 percet elzárom és így hagyom kihűlni, majd a helyére teszem.

Meleg Dunsztal:

 

Sziruppal:

      Minden gyümölcsöt lehet így eltenni. A hidegen eltetteket is.

Cseresznyét megmosom, nem magozom, egy lábosba felforralok 2l vizet 1kg cukorral. (Kikeverem hidegen és kóstolom). A cukor gyümölcstől függ. Ízre (édesség szempontjából) jó, forralom. Beleteszem a gyümölcsöt. 2-3 perc után beleteszem az odakészített üvegekbe. Először a gyümölcsöt, az összes üvegbe, majd rámerek a szirupot. Késhegynyi tartósítószert rakok. Meleg rossz takarót leterítek földre vagy ládába,bele a lezárt üvegeket, betakarom és 1-2 nap múlva a helyére teszem.

Lekvárok,dzsemek:

   X kg gyümölcs, mely érett, puha megtisztítom, ahol hibás kivágom. Kézzel összenyomkodom így marad benne nagyobb darab is --- öntök rá cukrot, megkóstolom, hogy kellemesen édes legyen és tűzre teszem. Takarékon sokszor keverem, hogy le ne égjen. 30 percig főzöm, üvegbe merem, késhegynyi tartósítószert rakok,kötözöm és száraz dunsztba rakom. 1-2 nap és kihül majd a helyére teszem.

Nagyon finom:  Sárgabarck,szilva( vörös a legjobb) meggy,málna (több a meggy 2kg meggy 0.5-1kg málna vegyes lekvár).

Eleinte mindent kevéssel próbálj ki, akár befőtt, akár lekvár. Melyik ízlik, melyik nem és azután csak ezeket rakd el.